A city-proof bőrápolás
Ősszel ez lesz a jelszó! Bebizonyosodott ugyanis, hogy a városi életmód hatására gyorsabban öregszik a bőr, ezért a kozmetikai cégek új, E- és C-vitaminban gazdag krémekkel rukkoltak elő. A szennyező anyagok – a por, a kipufogógázok, a füst – könnyen behatolnak a bőrbe, ahol a sejtek károsodását okozzák. A stressz és a digitális eszközök használata is árt a szépségünknek: hatásukra akár 10-20 százalékkal gyorsabban öregszik a bőrünk a kollagén és a keratin károsodása miatt. Az okostelefonok, a tabletek, a számítógépek pedig kék fényt bocsátanak ki, ami szintén sietteti az öregedést. A digitális eszközök által kibocsátott hő hozzájárul bőrünk dehidratációjához, kiszáradásához. (A nyaki ráncok is elmélyülnek a mobileszközök használata közbeni sajátos fejtartásunk miatt.) Védjük tehát szépségünket antiallergén sminkkel, és tartózkodjunk többet a természetben: sétáljunk sokat, gyönyörködjünk az őszi erdőben – és lélegezzünk nagyokat. Modellünket, Bertalan Barbit (Baka) kímélő sminktermékekkel – Isadora, Clinique – sminkeltük.

tan.jpg

Mutatós csokor almából
Az ősz az almaszüret ideje. Kössünk egy csodálatos almacsokrot az asztalra! Tökéletes, ha van egy öreg almafánk a hátsó kertben. Válasszuk ki róla a legszebb almákat, vagy piacozzunk egyet. Mi a várkonyi kertben szedtünk pár színes-piros szaftos almát (Agrosun). A csokor elkészítése nagyon egyszerű. Amire szükségünk van: olló, színes szalag, hurkapálcikák, bármilyen virág, ami a kertben megtalálható. Mi levendulát használtunk, a labdarózsa leveleit, a csillagvirágot – és persze almát. Nagyobb csokornál több almára van szükségünk, mi 7 almát használtunk fel. Az almák középére 2 hurkapálcikát szúrunk, összefogjuk azokat, behúzzuk közéjük a virágokat, majd levelekkel körberakjuk az egészet, és szalagot kötünk rá. Almacsokrunkat házi dekoratőrünk, Alexandra Gubelová (Dunaszerdahely) készítette.

almacsokor-olajfestmeny.jpg

Ősszel ültessünk rózsát, úgy jobban meggyökeresedik!
Rózsa helyére sose ültessünk mindjárt rózsát, pihentessük kicsit a földet, ültessünk más virágot. A fagyvédelemről már ősszel is gondoskodhatunk: a rózsatövek köré 15 centi magasan tőzeget vagy mulcsot halmozzunk fel. Az öreg, gyönge töveket majd tél végén vágjuk újra vissza. 
–nagyvendégi–
Fotó: Dömötör Ede