Ha nyár, akkor esküvő! Munkatársunk, Detti esküvői tippjeit osztja meg velünk, amelyekben saját tapasztalatait összegzi, Nemes Bálint fotóin pedig életre kelnek a Fanny Fashion, vagyis Dévényi Fanni divattervező legszebb menyasszonyi ruhái.  

Fanni naptára előre tele van, a lányok egymásnak adják a telefonszámát, és ragaszkodnak a keze munkájához. Tudjuk, hogy nem létezik álomruha, mert mindenkinek más a szép. Évente nagyjából 44 ruha készül el Fanni műhelyében, s mind, egytől egyig különleges és egyedi. Sok menyasszonynak a méretekkel van problémája a ruhaszalonokban, de a Fanny Fashion örül a kihívásoknak, és bátran lehet keresni akkor is, ha molettruhát szeretnénk

tippek_a_nagy_napra_kezdo.jpg

Fanninál érvényes, hogy mindig rákérdez az esküvő színhelyére, mert egy kastélyban tartott elegáns esküvvőhöz nem illik a rövid ruha, a vintage ruhák pedig nem passzolnak egy modern esküvőhöz. A ruhának illeszkednie kell az esküvő stílusához, de a menyasszony alkata is iránytű a tervezés során, hisz nem mindenkinek illik a kivágott ruha vagy a szűk fűző.

tippek-a-nagy-napra-1.jpg

A jelzések alapján ma a törtfehér ruhák a legnépszerűbbek, de a színes ruhák is a reneszánszukat élik. Kedveltek az ombré, a színátmenetes ruhák: egy pinkből törtfehérbe vagy kávészínből törtfehérbe olvadó ruhának manapság kevesen tudnak ellenállni.  

Tudnivaló, hogy nagyon régen a lányok feketében mentek férjhez, s csak Viktória királynő „fehér esküvője” óta népszerű a fehér menyasszonyi ruha.

Dévényi Fanni műhelyének székhelye Budapesten van, de érkeznek hozzá menyasszonyok Pozsonyból és az egész Felvidékről is. (A fotókat pedig a szlovákiai származású Nemes Bálint készítette, aki ma a legjobb magazinokba fényképez.) 

minden_reggel_ujno.sk_402.png

Öt tipp a NAGY napra! 

Következzenek itt munkatársunk tippjei első kézből, aki esküvője előtt rengeteg jó tanácsot kapott. Ezért szeretné az övéit is megosztani, hogy okuljanak a jövendő menyasszonyok, és ne lépjenek ugyanabba a folyóba.

Első tipp: Minden esküvőn van egy malőr

–  Ez volt az első tipp, amit a házas ismerősöktől kaptam. Igaz, halálra rémítettek a sztorijaikkal, hogy mi minden csúszhat félre, de aztán kiderült, hogy a vendégek a baklövések 95%-át észre se vették. Ezért ha a vendég mégis megkérdezi, hogy valóban spenótzöld színű esküvői tortát szerettünk volna, akkor a válaszunk legyen igen, hevesen bólogatás kíséretében. Tehát mentálisan is készüljünk fel arra, hogy a szertartás, de a lagzi sem fog olajozottan menni, s legalább egyvalami nem fog sikerülni. 

Bennünket a „malőr” már délelőtt utolért. Amíg én a fodrász-sminkesnél ültem, jött egy üzenet a vőlegényemtől, hogy meg tudok-e neki bocsátani, mert tönkrevágta az esküvőnket.

Szegény fiú, annyira ideges volt, hogy félrecsúszott a keze, amikor szerette volna megigazítani a szakállát; a félresikerült kiigazítások végére teljesen leborotválta az arcszőrzetét. (Egy borbély még megmenthette volna, de nem volt kéznél az a borbély.) Tegyük hozzá, hogy a páromat öt és fél évvel ezelőtt szakállasan ismertem meg, soha nem láttam csupasz arccal – egészen a nagy napig! Innentől fogva nem aggódtam semmin, hiszen mi rosszabb történhet egy arával, mint az, hogy nem ismeri fel a jövendőbelijét! Kell ennél nagyobb kihívás? 

Második tipp: Hol legyen a telefon?

Esküvői készülődés közben nagyon zavaró tud lenni a telefoncsengés. A férjemnél végig ott volt a telefonja (neki volt zsebe), én viszont a húgomnál hagytam a sajátomat, így engem nem értek el a gondok. Mindennel a férjemet keresték. Örökre hálás leszek neki azért, hogy annyi sok stressztől megkímélt, és élvezni tudtam lányságom utolsó pillanatait.

Közbevetés: Olyat is hallottam már, hogy az anyóstól elkobozták a telefont, mert mindent le akart fotózni, s azonnal fellőni a Facebookra. A vége örök harag lett, és próbaválás. Ezért az esküvő előtt egyeztessünk, egyeztessünk, egyeztessünk mindenkivel!

tippek-a-nagy-napra-2.jpg

Harmadik tipp: Ruhaválasztáskor számoljunk azzal, hogy enni is fogunk abban a ruhában!

Ezt a tanácsot én nem fogadtam meg, és megbántam. Mivel használt ruhát vettem, a méret nem stimmelt. Az volt a terv, hogy egy picit odafigyelek az étkezésre, s egy-két kilócskától megszabadulok a szervezés két hónapja alatt. (Ehelyett két kilócskát felszedtem, nem pedig leadtam.) Alapjáraton stresszes fajta vagyok, s az ilyen lányoknak a csoki nagy vigaszuk; ráadásul akkoriban új munkahelyre mentem. Így a végén szorított a ruha, egyszer még meg is szédültem, mert nem ettem semmit, és leesett a vérnyomásom.

Az evés fontos dolog, ha idegesebb fajta vagyunk, bízzunk meg valakit, aki időnként pár falatot a szánkba erőltet. Engem az anyukám kergetett egy szelet csokis tortával, és minden fordulónál egy villányit a számba nyomott belőle. Ciki volt, hogy úgy etetnek, mint egy kismadarat, de öt kis pogácsa volt az aznapi étkem. 

Negyedik tipp: Rugalmasabb időbeosztást! Egy kis késés mindig belefér

Az időbeosztásnál számoljunk a csúszással, főleg a haj-smink előkészítése és fotózás esetén. Épp ezért sokan nem is a nagy napon fotózkodnak. A legfontosabb dolog: a mennyasszonynak úgysem fog szólni senki tíz-tizenöt perc késés miatt. Ne stresszeljük túl magunkat, nem lehet baj, ha van kéznél kellő mennyiségű bor és pálinka, ami leköti a vendégeket a várakozás ideje alatt.

Ha pedig elnyúlik a fotózás, jó ötletnek tűnik kivetítőt hozatni, s a várakozás percei alatt levetíteni egy összeállítást a régi gyermekkori és fiatalkori képekből: szem nem marad szárazon.

Ötödik tipp: Egy forró fürdőt minden menyasszony megérdemel!

A nagy nap előtt – vagy az én esetemben a két nap között – mindig belefér egy forró habfürdő és egy hidratáló arcmaszk. A második napon kis híján lekéstük a bulit a fürdésem miatt, de szükségem volt erre a kis énidőre, hogy hajnalig bírjam a strapát. Ha hidratált a bőrünk, a sminkünk is sokkal tartósabb lesz. Nem beszélve arról, hogy a lelkünknek jót tesz egy kis habfürdő – meg egyébként is: mi, nők, mindig megérdemeljük.

Legyen az esküvő kicsi, nagy, visszafogott vagy csili-vili, semmiképp se felejtsük el, hogy a lényege két szerelmes szív egyesülésének megünneplése, no és a fogadalomtétel, hogy bármi lesz, mindig ott lesznek egymásnak. 

Jancsó Bernadett
Cookies