Szerkesztőségünkbe rengeteg levél érkezik, melyekben elsősorban a terhességgel kapcsolatos kérdések szerepelnek.

Cikkünkben egy diplomás szülésznő válaszol olvasóink kérdéseire.

valaszol-a-szuleszno-kezdo.jpg

Fontos a szoptatás, ha hamarosan vissza akarok menni dolgozni?

Ha vissza akar térni a munkahelyére, nem kell abbahagyni a szoptatást. Szoptathat reggel, este vagy a hétvégén. Mindamellett a lefejt anyatejjel megetetheti a gyermeket bármelyik családtag. Az anyatej lefejéséhez és tárolásához használjon kézi mellszívót cumisüveggel vagy tároló poharakat. Az anyatejet tárolhatja a hűtőszekrényben vagy a fagyasztóban.

Kis mellű nő is tud szoptatni?

Igen, igen, sőt! Minden formájú és méretű mell „képes” a tejtermelésre, és majdnem minden nő tud szoptatni – még akkor is, ha néha időbe telik, amíg rájön a csínjára. Ha szükséges, kérjen segítséget a szülésznőtől, védőnőtől vagy az orvostól.  Ha az első gyermekénél problémák voltak a szoptatással, próbálja meg újból. A másodiknál már egyszerűbb lehet, sokkal könnyebben fog menni. Minden gyerek más!

Mennyi ideig kell szoptatni?

Az első hat hónap nagyon fontos, ezért minimum erre az időszakra maradjon otthon. A szoptatás ebben az időszakban elengedhetetlen. 6 hónap után elkezdődhet a kiegészítő táplálás. Természetesen a szoptatást folytathatja, amíg a gyermek igényli. A tehéntej adása nem ajánlott a gyermeke első évében, ezért ha abbahagyja a szoptatást vagy a lefejt anyatejjel való táplálást, mindenképpen megfelelő mesterséges kiegészítő tápszert ajánlott használni.

Lapos vagy befelé forduló mellbimbók

Tízből egy nőnek van lapos vagy mélyen ülő mellbimbója. Ha a mellbimbó rendben van, hidegre, irritációra vagy izgalomra kiemelkedik. Itt nem lehet gond a szoptatással.

Próbálja ki: csípjen a mellbimbó közelébe a hüvelyk- és mutatóujjával. Ha a mellbimbó  kiemelkedik, minden rendben van: a baba a helyes szoptatási pozícióban könnyedén elkapja majd.

A mellbimbó gombás fertőzése

Ha elkezd a melle fájni, a mellbimbó rózsaszín, vagy elkezd viszketni, nyilalló fájdalmat érez a szoptatás alatt vagy a szoptatások között – valószínűleg gombás fertőzése van. Ez gyakori probléma, de kezelőorvosa könnyedén kikezeli, nem kell a szoptatást megszakítani.

Túltelítődött mellek

Ha a mellek túltelítődnek, nem érzi jól magát (úgy érzi, mintha a tej ki akarna folyni), szoptassa a gyermekét gyakrabban. A felesleges tejet pedig fejje le mellszívóval. A kellemetlen érzést a szoptatások között hideg borogatás felhelyezésével is csökkenteni lehet. Szoptassa gyermekét, amilyen hosszú ideig csak lehetséges.

Szivárgó tej

A szivárgó anyatej gyakran okoz problémát. Zavaró lehet, ha átlátszik a ruhán. Segítségére van a nagy nedvszívó képességű, eldobható melltartóbetét vagy a mosható melltartóbetét.

elofizetes_uj_no.png

Fájdalmas berepedezett mellbimbó

Ha a babát kezdetektől fogva a megfelelő pozícióban szoptatjuk, nem szabad a mellbimbónak fájnia, berepedeznie. De sokan akár fél óráig hagyják a babát a mellen cumizni, s ekkor bekövetkezik a baj, vagyis a túlságosan igénybe vett bimbó bereped. Próbálja a mellbimbót melltartóbetétek segítségével, ezek gyakori cseréjével szárazon tartani. A gyorsabb gyógyulás érdekében használjon bimbóvédő krémet, amely hidratálja a bimbót, és visszaállítja a bőr simaságát. Válasszon olyat, mely nem tartalmaz színezéket, tartósítószert és illatanyagot. Teljesen biztonságos – szoptatás előtt nem szükséges lemosni a mellről. Ha a mellbimbók kisebesedettek (ez elviselhetetlen fájdalommal párosul), használjon pillangó alakú bimbóvédőt, ami segíti abban, hogy tovább tudjon szoptatni. A bimbóvédőt kisebesedett, lapos, befele fordult mellbimbóra tervezték. Megjegyzés: Használata előtt kérje ki egészségügyi szakember tanácsát.

Tejpangás és mellgyulladás

Ha a melle piros, meleg tapintású, magas láza van, és nem érzi jól magát: valószínűleg eltömődött a tejcsatornája. Ha a magas hőmérséklet hosszú ideig tart: mellgyulladása, mastitise van. Folytassa a szoptatást, fejje le a tejet, használjon hideg borogatást, vagy keresse fel kezelőorvosát. Az orvos, ha szükséges, gyógyszert ír fel, melyet biztonsággal szedhet a szoptatás alatt.

Elválasztás

Az Egészségügyi Világszer-vezet ajánlása szerint a gyermeket féléves koráig szükséges kizárólagosan szoptatni. A szoptatást utána is folytassuk, a baba 2 éves koráig vagy még tovább, a kiegészítő táplálék mellett. Egyéves kor után ez teljesen az anyától és a baba igényeitől függ.

Természetes elválasztás: Ha gyermeke felkészült, elkezdődhet a növekedő gyermek függetlenítése. Később a szoptatást fokozatosan felválthatja az anyatejen kívüli más enni- és innivaló.

Tervezett elválasztás

Néha a körülmények nem teszik lehetővé, hogy az anya tovább szoptasson. Az elválasztást ne kezdeményezzük, ha a baba beteg. Ha lefeji a tejet, lassan csökkentse mindennap a babának adott lefejt tejmennyiséget. A legjobb módszer az elválasztáshoz, ha kihagyjuk a legkedveltebb szoptatási időpontot, és más táplálékkal helyettesítjük. Folytassuk a szoptatás elhagyását legalább egy héten át. Folyamatosan csökkentsük a szoptatások számát, amíg már csak napi 2-3 szoptatás marad. Az elválasztás lehet gyors vagy lassú, ami teljesen Önön múlik.

Gyors elválasztás (hirtelen)

A hirtelen elválasztás okozza a legnagyobb nehézséget az édesanyának és a babának egyaránt. A testiközelség elvesztése érzelmi sérülést okozhat a babának (a biztonság elveszítését éli meg). Keresse fel kezelőorvosát, hogy mit használjon az anyatej helyettesítésére, és kérjen tanácsot, hogyan lehet a legegyszerűbben megejteni az elválasztást.

–varga–
Cookies