A szociban, amikor „bezzeg a kenyér“ 20 fillérbe került, az emberek élete Füleken a gyárak körül forgott. Mindenki dolgozott, a gyárkémények reggeltől estig füstöltek. Ment a termelés.

A munkások két váltásban nyomták, reggel hattól este tízig. A „dolgozó népet” tömött buszok és vonatok szállították a gyárba.

volt-egyszer-egy-zomancgyar-kezdo.jpg
(© Fotó: Schnelczer Zoltán gyűjteménye)

PEZSGETT AZ ÉLET FÜLEKEN...

A Füleki Edénysajtoló és Zománczozó Műveket 1906-ban kezdték el építeni zománcozott termékek gyártására. Hamarosan megkezdődött a kályhagyártás, majd az ón- és a lakkozott edények gyártása. A gyár termékei bejárták egész Európát.

1917-ben Hulita Vilmos lett a gyárigazgató, aki huszonnyolc éven át maradt ebben a pozícióban. Akkor is, mikor a gyár cseh kézbe került.

pezsgett-az-elet-fuleken-kezdo.jpg
Füleken már a múlt században füstölgő kémények meredtek az égnek. Az ipar a század vége felé rohamosan vonult be a palócok addig elrejtett, csöndes birodalmába. (© Schnelczer Zoltán gyűjteménye)

Mindent kibírt

1927-ben, mikor a zománcozott edényeken megjelent a  kakas, épp egy prágai részvénytársaság volt a tulajdonos. 1400-ra duzzadt a dolgozók száma: már akkor is „olcsó volt“ a füleki munkaerő (egy öntudatos cseh munkás nem dolgozott volna annyiért, amit itt fizettek...).

Hulita Vilmos fafeldolgozó részleggel bővítette a gyárat, majd krómozott termékeket, vízvezeték-szerelvényeket, fürdőszobakályhákat, horganyzott kádakat, gáz- és gőzszerelvényeket kezdtek gyártani. A háborúk alatt leginkább a hadseregnek dolgoztak.

sar_var_gyar_8.jpg
Hulita Vilmos, a gyár igazgatója (© Schnelczer Zoltán gyűjteménye)

1936 augusztusában a munkások sztrájkba léptek. 1938 nyarán az üzemben hatalmas tűz ütött ki, a csarnokok nagy része leégett. Utána ismét magyar tulajdonba került a gyár. A  termelés fellendült, ömlött a megrendelés Budapestről.

A  második világháború alatt a németek elrendelték a  rekvirálást, a berendezést Németországba tervezték szállítani. Ám a munkások elrejtették a fontos gépeket, a vagonokba kiselejtezett alkatrészek kerültek.

Fülek felszabadítása után a gyárat államosították, a  famegmunkáló különvált a gyártól, megalakult a Mier bútorgyár. A zománcgyár pedig felveszi a Kovosmalt nevet.

Olvass tovább: Pezsgett az élet Füleken

elofizetes_uj_no.png

SÁR, VÁR, GYÁR

A gyár, a vár és a sár városa! A szociban így nevezték Fülek városát. Akkoriban minden háztartásban ott állt a Kovosmalt sparheltje.

Kovosmaltban majd minden családból dolgozott valaki. Papám élmunkás volt az öntödében. „A legjobb munkás” érdemrendet Brünnben vette át. De nemcsak ő dolgozott ott, hanem a nagymamám, a papám két fivére a feleségekkel együtt, a nagynénéim, szinte az egész família. Később még anyukám is beállt.

sar-var-gyar-kezdo.jpg

Már kora reggel élet töltötte meg a várost, de nemcsak a várost, a mi kis falunkat is. Az ágyam az ablak alatt volt. Reggelente behallatszott a gyárba igyekvők lépteinek a kopogása.

A nógrádi és a gömöri régióban voltak települések, melyeknek szinte a teljes lakossága a gyáraknál talált megélhetésre. A Kovosmalt fénykorában pedig minden út ide vezetett, a zománcgyár több mint négyezer embert foglalkoztatott.

A füleki zománcgyár Palócország csodája volt, itt születtek a zománcozott öntöttvas kádak és konyhai edények. Mindenki ismerte a kovosmaltos bögréket és serpenyőket. Azóta is hiányoznak!

Ahol gyár állott, most kőhalom

„Fúj a gyár!” Ez a mondat legalább annyira füleki jellegzetesség, mint ma a várból felcsendülő tárogatószó. Régen még az óránkat is a gyárkürt hangjára állítottuk be. „Más világ volt az!“ – mondják a régiek. Ma üres telephelyek, roskadozó épületek ölelik körbe a várost; a gyárak csődbe mentek. A Palócvidék a lecsúszott régiók közé pottyant.

Olvass tovább: Sár, vár, gyár

Varga Henrietta
Cookies