Minden lépés számít! Kukamonitoring: figyeld egy hétig, mit dobsz ki a szemetesbe!

Jegyezzük meg: nem vagyunk kisegítve a reciklálással, inkább előzzük meg a hulladéktermelést. A szemétfeldolgozásnak ugyanis hatalmas az ökológiai lábnyoma. 
Svédország importálja a szemetet!
Újsághír volt, hogy Kína ezentúl nem tud több szemetet fogadni. A környezetszennyezés miatt. A kínaiak már nem látják az égboltot a szemétégetők füstjétől. A világ szemetének a fele eddig náluk landolt. (Ezzel főleg az USA kerül majd nehéz helyzetbe.) Vajon hol fog kikötni a sok szemetük?
Nekünk is sok problémánk van itthon, mert nincsenek modern szemétégetőink – más országok számára azonban értékes a szemét. Biznisz. Ahogyan Svédország, úgy Hollandia is IMPORTÁLJA, vagyis behozza a más szemetét, amiből aztán a szemétégetőikben hőt és energiát termelnek. Az északi országoknak ez jó üzlet, és a szemétből nagy hasznot húznak. Például London és Sittingbourne mellől napi szinten hordják a kamionok a rengeteg, bűzös hulladékot Hollandiába. A logisztikai cégek pedig kiadják a munkát: Nincs mese, szemetet kell szállítani! Ezt a szemetet a mi kamionosaink is szállítják. 
 
Bűzlik a rakomány!
A következőket egy szenci logisztikai dolgozó mesélte, aki a kamionosokat felügyeli: − Szemetet szállítani azért jó, mert ha ne adj isten felvágják a pótkocsi ponyváját úton Hollandia felé (mindennapos eset), akkor a tolvajok csalódni fognak, és csalódottan továbbállnak. Így nem kell őrzött parkolót keresni. Az viszont jól jön, ha sofőrünk strapabíró. Szemetet szállítani nyáron ugyanis azt jelenti, hogy egész úton büdös szagfelhő kíséri a kamiont. Sőt, sofőrünk már a szemét felrakásánál védőruhát használhat. Van, hogy óriási szemétbálákat pakol fel (ez a jobbik eset), de néha csak szétszórt, roncsos törmeléket kap. Az út több napig tart, és sokszor a hétvégi pihenőt is ezzel a bűzös rakománnyal kell tölteni. Ilyenkor a többi sofőr rápirít „Büdikére”, hogy álljon arrébb a pótkocsijával oda, ahonnan már nem szaglik a szemét. Később meg a patkányokkal gyűlik meg a baja. S mire végre megszabadulna árujától, jön a nagy meglepetés. Szanaszét folyik a ragacsos törmelék, vagy szaglik a pótkocsi a mocskos hulladék után. Általában a szemétégetőknél bebiztosítják a pótkocsi mosását. Vannak kifejezetten erre szakosodott cégek, melyek kitakarítják a kamiont, de van, hogy maga a sofőr kénytelen vízzel kisuvickolni a platót. Kérdéses, engedélyezik-e neki, ha cipőt vagy élelmiszert akar majd továbbszállítani. Végül mindig a sofőr a hibás, mert büdös, koszos a kamionja – senki nem fog a londoni „világpolgárra” mutogatni, aki ezt a bűzlő szemetet felhalmozta. 
 
web-bannerek-hirlevel-02_5.jpg
 
30 éve még nem volt ennyi műanyag!
A csapvizet ittuk, műanyag szatyrok sem léteztek, sem ennyi hívságos csomagolás, a zöldséget otthon megtermeltük, üzletbe alig jártunk, kevesebb ruhát vettünk, de az jó minőségű volt. Ha 20-30 évvel ezelőtt még tudtunk műanyagok nélkül élni, akkor most is lehet. Ma egy átlagos bevásárlótáskában több a hulladék, mint maga az élelmiszer. Többsége pedig műanyag, ami sosem bomlik le. 
 
Az elsődleges mikro műanyagokat az ipar szándékosan gyártja apróra,
ezek kerülnek a kozmetikumainkba: a púderekbe, az alapozókba, az arckrémekbe, bőrradírokba stb. Vásárlás során nézd meg, van-e az összetevők között poli-val kezdődő. Ha igen, ne vedd meg! Tanulj meg nemet mondani! 
 
Köszönöm, de nincs rá szükségem
Vásárlás előtt kérdezzük meg magunktól: tényleg szükségem van rá?
Ruhaneműink többségéből is szakadnak le műanyag szálak, ezek mosás során bekerülnek a vízhálózatba (ahonnan nem tudják őket kiszűrni). Egy szintetikus szálú pulóver viselése közben pedig a felszíni vízbázisokat szennyezi.
A szárazföldön a legnagyobb veszély a vízelvezetők eldugulása, ami árvizeket, járványokat is okozhat.
 
Zero Waste termékek
Kump Edina környezetkutató honlapján sok hasznos tanácsot olvashatunk. Sőt! Hulladékmentes háztartás online tanfolyamra is bejelentkezhetünk. www.hulladekmentes.hu
Ma Szlovákiában csak 20 csomágolásmentes üzlet van! Április hetedikén tartják immár második alkalommal Pozsonyban a zero waste konferenciát: várják a polgármestereket is, akik sok hasznosat megtudhatnak a kommunális szemét témájában. (Slovakiagoingzerowaste)
 
A ProfiBag újrahasználható környezetbarát csomagolásai kenyerek, péksütemények, szendvicsek, különféle zöldségek, gyümölcsök és sütemények tárolására alkalmasak. A csallóközaranyosi Szarka Ildikó termékei www.profibag.net honlapon találhatók.
Az érsekújvári Handmade by Vidu nemrégiben rukkolt elő az ECO life termékcsaláddal. A textilcsomagolások mellett arctisztító korongokat, textil mosogatószivacsot is készít. Továbbá egy igen praktikus bevásárlótáskát is kifejlesztett (Facebook: Vidu). A hulladékmentesség híveit az ekonetka.sk Facebook-oldal tömöríti.
Varga Klára
web-bannerek-hirlevel-01_0.jpg