Rengeteg az anyukás oldal, azonban nem a császárosoknak áll a zászló. Cikkajánlónkban a császármetszés és a szülés témáját járjuk körbe!

Várjuk olvasóink történeteit! Mit gondolnak a gyengéd születésről és a háborítatlan császárról?

szules-osszeallitas-kezdo.jpg

ÍGY SZÜLÜNK MI

A szülés anyának és a babának is embert próbáló feladat. A gyengéd, háborítatlan szülésről nálunk nem igen hallani. Rengeteg a programozott szülés vagy a kikényszerített császármetszés, melyek negatív szülésélményt jelentenek az édesanyának.

igy-szulunk-mi-kezdo_0.jpg

Az érsekújvári Szalma Nikoletta (30) állapotos volt, amikor tavaly tavasszal megjelent a világjárvány. (Nikit sokan Viduként ismerik, az anyukák kedvelik kézzel varrott termékeit.) Vidu még a járvány első hullámában szült. Egy komplikációktól mentes szülésről álmodott, kislányával az aranyórát is szerette volna megélni. Nem így történt.

A babavárás kellemesen telt. A 12. hétben enyhe vérzés miatt pár napra be kellett feküdnie a kórházba; ezt leszámítva zökkenőmentesen zajlott minden. A baba sokáig nem akart átfordulni, emiatt a végén már érezte a hátát és a bordáit. Vidu és férje betartottak minden óvintézkedést, a kismama a babakelengyék mellett szájmaszkokat varrt (a kórháznak is önkéntesen).

Olvass tovább: Így szülünk mi

szules_osszeallitas_elvalaszto.png

A CSÁSZÁRMETSZÉSRŐL

Ebben az élet nevű körforgásban a szülés, a megszületés a kiindulópontja mindennek. Mindannyiunknak van hozzá köze, cipeljük magunkkal a történetünket, ami nemcsak a miénk, hanem a szüleinké is, akikhez megérkeztünk. Az alábbiaknak a szülés egyik módját vesszük górcső alá – ez pedig a császármetszés.

csaszar-kezdo_0.jpg

A császármetszés az évszázadok folyamán rengeteg változáson ment keresztül – valamikor biztos halált jelentette anya és gyermeke számára. Mára rutinszerű beavatkozásnak számít. Az eljárás módja, az orvosi eszközök fejlődése, az anesztetikumok bevezetése, a szepszis kiküszöbölése mind-mind hozzájárult, hogy a császármetszés életmentő műtétté váljon.

A nő nemegyszer azért kér császárt, mert ép akar maradni „ott lent”. Háborítatlan szexuális életet akar szülés után is, nem akar gátmetszést, nem akar hasadni, és így tovább. Ezért, úgymond, bevállalja a kisebbik rosszat, a császárheget...

Olvass tovább: A császármetszésről

szules_osszeallitas_elvalaszto.png

SZÜLÉSI FOGALMAK

A szülés az anyának és a babának is nagy megpróbáltatás. Mégis sok homály fedi az ilyenkor szokásos eljárásokat – pedig mennyit segítene, ha a nők legalább tudnák, mi történik velük! Ennek érdekében összegyűjtöttük a legfontosabb szüléssel kapcsolatos fogalmakat.

szulesi-fogalmak-kezdo_0.jpg

Aranyóra

Ez a szülést követő óra, mikor még pulzál a köldökzsinór. Ilyenkor a baba megpihen, ellazul az anyuka hasán, bőr-bőr kontaktusban. Ilyenkor a testükben elszabaduló hormonok különösen éberré teszik a babát és az anyát. Ismerkednek egymással, elmerülnek egymás tekintetében. A baba teste az anyáéhoz simul. Egy idő után a baba elkezd kúszni, mozgásokat végez az emlő felé. Ebben szaglása is segíti, a megsötétedett mellbimbó illata a magzatvíz illatához hasonlít.

Olvass tovább: Szülési fogalmak

szules_osszeallitas_elvalaszto.png

VENDÉGBABÁK

„A gyász nem múlik el. Nem múlik el, csak körbenövi az élet.” Vendégbabák – így hívják azokat a babákat, akik vendégként érkeztek édesanyjuk testébe, de a nagy találkozás elmarad velük, mert soha nem születtek meg. Fájdalmas és be nem teljesült anya-gyermek kapcsolatok ezek, tele kérdőjelekkel, könnyekkel és önváddal.

vendegbaba-jo-logos_0.jpg

Elképzelt, de meg nem élt közös élmények foszlanak szerte, megsokszorozódott szeretet válik bénító gyásszá és bánattá. Ugyanúgy, mint minden gyászfolyamatnak, itt is megvannak a ciklus tipikus fázisai: a tagadás, amely egyfajta önvédelmi mechanizmusként próbálja mentesíteni a hatalmas teher alól az emberi lelket. A düh, nagyon intenzív érzelmi reakcióként lép fel, az alkudozás a Teremtővel, a Sorssal, a depresszió, amely a ciklus legmélyebb és legsötétebb része. Innen ível felfelé a folyamat, mígnem eljutunk az elfogadásig, a megbékélésig.

Nem mindegy azonban, hogy a gyászoló édesanya kitől és hogyan kapja meg a lelki támogatást ebben a gyászfolyamatban. Az orvosi környezet leggyakrabban rutinszerűen és tárgyilagosan kezeli a baba elvesztését. Tényeket és diagnózisokat közöl az orvos, nincs idő foglalkozni a nő mentális állapotával, szalagon érkeznek a hasonló cipőben járó anyák, akik kétségbeesetten kutatják a válaszokat a kérdésre: Miért pont velem történik mindez? Hol rontottam el?

Olvass tovább: Vendégbabák

elofizetes_uj_no_95.png

Új Nő csapata
Cookies