Van a Bibliában egy érdekes párbeszéd. „Érted, amit olvasol?” „Hogyan érteném, ha nincs, aki megmagyarázza nekem?” Eme, Lukács evangélista által megörökített dialógus késztet arra, hogy „közemészthető” módon magyarázzam meg a most zajló világjárványban gyakran olvasott fogalmakat.

„Kezdjük a kályhánál” – mi a vírus? A virus latin szó, eredeti jelentése: méreg. Ma a vírus szó olyan parányi – csak elektronmikroszkóppal látható – részecskét jelent, amely csak élő sejtben képes szaporodni.

corona-kezdo.jpg

A vírus DNS (dezoxiribonuklein-sav) vagy RNS nukleinsavból (nucleus: mag) és az azt körülvevő fehérjeburokból áll. A DNS a genetikai kód (örökítő anyag), egy rejtjelkulcs, amellyel a sejt a DNS-t felépítő nukleotidok sorrendjével (szekvenciájával) kódolt információt tartalmazza. Ezt fordítja le az RNS a fehérjét felépítő aminosavak sorrendjére. Miért rossz az, ha a vírus bekerül a sejtbe? Azért, mert a vírusos betegségben arra kényszeríti a sejtet, hogy újabb és újabb vírusokat termeljen a behatolt vírusnak a mintájára – a saját rovására. A sejt termeli meg a vírus nukleinsavburkát is. Ez a burok tartalmazza azokat az antigéneket, melyek alapján testünk immunrendszere felismeri a vírust, és ellenanyagot (antitestet) kezd termelni. Az antigén elnevezés félrevezető, mert semmi köze nincs a génekhez, az öröklődéshez.

Teszteléskor azt próbáljuk megtudni, hogy a torkunkból, orrunkból vett törlet, váladék tartalmaz-e vírust? Ez az ún. antigénteszt, amely a vírus felületi antigénjeire reagál.

Ha pozitív, azt jelenti, hogy az említett váladékban ott van a vírus, és az ilyen személy torok- és orrváladéka fertőz. E cseppfertőzés ellen véd a maszk, a távolságtartás, a karantén. A tesztek másik formája a PCR-teszt. A PCR (angol: polymerase chain reaction) azaz polimeráz-láncreakció egy Nobel-díjjal jutalmazott sokszorosítási mód. Segítségével a vírus nukleinsava – a COVID–19 esetében ez RNS (ribonukleinsav, szlovákul RNK – kyselina) – kémcsőben az eredeti mennyiség több ezerszeresére sokszorosítható. A PCR-teszt tehát a vírus örökítőanyagát, az RNS-t mutatja ki, ezért géntesztnek is nevezik. A teszt harmadik formája a vérben mutatja ki az ellenanyagokat. Pozitivitása azt jelzi: az illető átvészelte – lehet, hogy megbetegedés nélkül! – a fertőzést (vagy beoltották ellene), és vérében már jelen vannak a vírus elleni antitestek.

web-bannerek-instagram.jpg

A három teszt közül legérzékenyebb (és a legdrágább) a PCR-teszt. Alacsonyabb érzékenységű (de olcsóbb) és gyorsabb az antigénteszt, arra szolgál, hogy segítsen eldönteni, kit kell karanténba helyezni. Vakcinából, azaz oltóanyagból is többféle létezik. Legismertebb a Pfizer és a Moderna (USA) oltóanyaga, amely a koronavírus mesterségesen előállított örökítőanyagát (RNS) tartalmazza. Ezzel kódot juttatnak a sejtjeinkbe, hogy azok gyártsák le a vírus ún. tüskefehérjéjét (antigénjét). Ezt az idegen fehérjét ismerik fel immunsejtjeink, és termelnek ellene antitestet. Az angol, ill. orosz vakcina egy vektor (hordozó) segítségével juttatja be a sejtbe a genetikai kódot. A kínaiak a hagyományos utat járják: oltóanyaguk elölt vírust tartalmaz.

Dr. Kiss László