Csak Nőknek! Következő összeállításunkban kegyetlen női betegségeket járunk körbe! 

Mihez kezdjen egy nő, ha közlik vele, hogy méhen kívüli terhessége van? És mit jelent endometriózisban szenvedni?

marilyn-kezdo.jpg

Ma azt mondják, ha Marylin Monroe-t tudták volna diagnosztizálni, nem biztos, hogy olyan tragikus sorsra jut. Monroe ugyanis endometriózisban szenvedett. Ez okozta a meddőségét, a vetéléseit, s vélhetően a gyógyszerfüggőségét is.

Az endót nálunk még tudatlanság övezi, az orvosok sokszor nem ismerik fel. Az olyan mondatok, mint „az erős menstruációs fájdalom normális, hiszen már a dédnagymamám is ezzel küzdött”, a „terhesség meggyógyítja a betegséget”, „ha nem fáj, akkor az biztos nem endometriózis”: mind megakadályozzák a nőket abban, hogy kezelést kapjanak. A diagnózis felállításához szövettani vizsgálatra van szükség. Kulcslyuksebészettel megnézik, hogy van-e endometriális szövet a kismedencében és a hasi szervek falán. Illetve az úgynevezett CA 125 vérvizsgálat magas markerei ( jelzőanyagai) is feltételezik a betegséget.

Az endó okát mindmáig nem ismerik. A betegség összefügghet a késői szüléssel. Régen a nők kevesebbet menstruáltak, mert többet és hamarabb szültek. Márpedig, ha nincs menstruáció, nincs endometriózis se.

Pár száz évvel ezelőtt még a nők átlagéletkora 40 év volt. A nők vagy szültek, vagy szoptattak, tehát néha évekig nem menstruáltak. Ezt a hatást utánozná ma a fogamzásgátló szedése. Az antibébi-tabletta nem engedi, hogy a nő ovuláljon, védi a petefészekben lévő petesejteket: aki folyamatosan, megszakítások nélkül szedi, kis védettséget kaphat az endometriózissal szemben. A menstruációs vér ugyanis hizlalja az endót.

Olvass tovább: Marilyn Monroe és az endó

elvalaszto_7.png

HOGYAN JÖN LÉTRE A MÉHEN KÍVÜLI TERHESSÉG?

Egy pácienssel közölni, hogy terhes, de méhen kívül, nagy sokkot jelent! Szlovákiában az utóbbi tíz évben jóval többen kényszerülnek „pokoljárásra” meddőség, mint nem kívánt terhesség miatt. Ma a párok több, mint húsz százaléka szorul segítségre, hogy megfoganjon egy új élet. A szlovák Nemzeti Egészségügyi Információs Központ 2019-es felméréséből kiderül, hogy évről évre növekszik a spontán vetélések és a méhen kívüli terhességek száma.

Az idősebb anyák esetében nagyobb a méhen kívüli terhesség kockázata, de azoknál a nőknél is, akik valamilyen női betegségben szenvednek.A méhen kívüli terhességet a legtöbb esetben még nem ismerik fel az első vizsgálat alkalmával. Oka ismeretlen. Leggyakrabban a petevezetékben, de a hasüregben is bárhol képes megtapadni a fejlődő embrió (hasonlattal élve: „ahogy a forró fémgolyó belesüpped a viaszba”). Tehát bárhol képes beágyazódni, ahol vérellátása biztosítva van. Egy idő után a kontrollálhatatlan vérzés jelent kockázatot. Régen a betegek nagy része súlyosan kivérzett állapotban, megrepedt petevezetékkel került ellátásra.

mozaik-csak-noknek-indito.jpg

Az egyik vagy mindkét petevezeték elzáródása miatt gyakran az érett petesejt nem tudja a méhet elérni. Ha bekövetkezik a megtermékenyítés, de a beágyazódás a petevezetékben történik, életveszélyes állapot, méhen kívüli terhesség jöhet létre. A megtermékenyült petesejtet egy védőburok védi a megtermékenyüléstől számított 4-7 napig, amíg elér a méhbe. Amikor megérkezik, ez a védőburok felszívódik, és a petesejt beágyazódik. Ha azonban 4-7 nap alatt sem éri el a méhet, akkor a védőréteg „út közben” feloldódik, és a petesejt ott ágyazódik be, ahol éppen van, például a petevezetékben. A petevezetékben letapadt petesejt sok esetben magától is elhal – de ha nem, akkor súlyos hasüregi vérzést okozhat. (Ami akár halálos is lehet.)

Milyen eljárást alkalmaznak a méhen kívüli terhesség megszakításnál? Három lehetőség van. Ha időben észreveszik, akkor gyógyszeres kezeléssel segítenek a petesejtnek, hogy felszívódjon. Előrehaladott állapot esetén a hastükrözésnek nevezett eljárással (laparoszkópia) eltávolítják a petevezetékbe ágyazódott petesejtet. Súlyosabb eseteknél hasműtétet hajtanak végre.

Méhen kívüli terhességet követően is számíthat normális várandósságra egy nő – de sokszor nehéz a teherbeesés. Érdemes konzultálni egy termékenységspecialistával, különösen, ha eltávolították a petevezetéket. Arról is fontos beszélni, hogy meddig kell várni az újabb teherbeeséssel. Egyes orvosok 3-6 hónapot javasolnak. Ám akinek már volt egy méhen kívüli terhessége, annak nagyobb az esélye egy hasonló komplikációra.

Jó, ha tudod!

A méhen kívüli terhesség jelei: a terhességi teszt pozitív, ennek ellenére vérzés jelentkezik, barnás folyás az elmaradt menstruáció idején, deréktáji fájdalom, szédülés, fáradtság, aluszékonyság, végbélfájdalom és szúró alhasi fájdalom. A méhen kívüli terhesség esélyét többféle tényező növelheti. Ilyenek például: ha még túlságosan fiatal vagy, és nem elég fejlettek a nemi szerveid (18 év alatt), ha cisztád vagy miómád van, ha méhen belüli fogamzásgátló eszközt használsz (spirál), vagy ha már korábban is volt méhen kívüli terhességed. Akkor is előfordulhat, ha már műtötték a petefészkedet vagy a petevezetéket, volt már korábban hasi műtéted, vagy olyan gyulladásod, ami nyomot hagyott ezen a területen.

Olvass tovább: Az eltévedt embrió

elvalaszto_8.png

STOP ENDÓ!

Az endometriózist nálunk még tudatlanság övezi, sokszor az orvosok sem ismerik. Lássuk Éva történetét, akinek fogalma sincs, hol keresse a gyógyulást. Tíz év után kapott az endó mellé egy kvázi diagnózist: PCOS, vagyis sokcisztás betegség, ami igazából nem is betegség, hanem egy állapot...

A bátorkeszi születésű Ugrik Éva (27) fiatal kora ellenére sok fájdalmat kiállt, és még nem adta fel a reményt. Ám fogalma sincs, betegségével kihez forduljon, hisz nálunk nincsenek erre specializálódott szakorvosok. A hétköznapi nők közt is sok akad, aki még nem is hallott erről a betegségről, a nevét sem tudja kiejteni. Pedig itt van a sarkunkban, a lányaink között szedi az ádozatait. Évi sárga szalagos karkötőt visel (az endó jelét). Beszélgetésünk alatt végig mosolyog. Szlovák-biológia szakos tanár a madari alapiskolában.

ugrik-eva.jpg

– Mikor is kezdődött a küzdelmed?

– Kilencéves múltam, mikor erős fájdalmak közepette először menstruáltam. Magas, vékony lány voltam, az orvosok elintéztek azzal, ilyen alkatnál gyakori a korai menstruáció. Erős görcseim voltak, megesett, hogy a fájdalomtól hánytam vagy összeestem. Édesanyám többször elvitt a gyerekorvosomhoz, ő minden alkalommal a fejét csóválta: „Kényes a kislány”. Ez volt a szakma hozzáállása.

– Mennyi ideig tartott, mire kiderült, mivel is állsz szemben?

–  Édesanyám 18 éves koromban vitt el a nőgyógyászához. Addig a gyerekorvosom, azon kívül, hogy rendre fájdalomcsillapítókat rendelt, más úton nem kezelt. Én voltam számára az a lány, aki „mindig menstruációs panasszal jön”. Soha, egyetlen alkalommal se említette a kilenc év alatt, hogy menjek el gyermeknőgyógyászhoz. Mi meg anyukámmal tudatlanok voltunk, fogalmunk sem volt róla, hogy létezik ilyen diszciplína. Ha tudtuk volna, bizonyosan nem várunk kilenc évet.

Olvass tovább: Stop endó!

Új Nő csapata