Fáradt vagyok, tehát lefekszem. Ilyen egyszerű. Miért nem csináljuk? Ahelyett, hogy befeküdnénk a puha ágyba, és aludnánk egy nagyot, mindenféle alváspótlékot keresünk, beveszünk egy adag magnéziumot, nyerszöldség-levet iszunk, szaunázunk, masszázst veszünk, és mindenféle más praktikákkal próbáljuk megtéveszteni szervezetünket. Végül iszunk egy-két jó erős kávét, hiszen az felfrissít, ezt mondják a reklámok is. Pedig csak aludnunk kellene.

Az álom egészséges, és hosszú életet biztosít. Mennyit kellene aludnunk? A New York-i St. Luke’s-Roosevelt Hospital Center kutatásai szerint azoknak a nőknek a vérében, akik napi hat óránál kevesebbet alszanak, sokkal több gyulladást előidéző fehérje volt. Ez a fehérje felelős a szívinfarktusért is. 

alom-kezdo.jpg

Ma már bebizonyosodott, hogy az alvás semlegesíti a stresszt, csökkenti a depressziót, és véd az elhízás ellen, ugyanis az álmos és fáradt ember sokkal többet eszik, mégpedig azért, mert vérében magasabb a hormonszint.

Magunk alatt vágjuk a fát

Egy egyszerű példa: Noémi reggel fáradtan ébredt, alig bírta nyitva tartani a szemét. Ahelyett, hogy alvós hétvégét tartott volna, fölkelt, nekiállt takarítani, utána kirándult, este születésnapi partira ment, és hajnalig mulatott. Másnap elkezdett köhögni, fölment a láza, kötőhártya-gyulladást kapott, végül mandulagyulladás tetőzte be a bajt. De még mindig nem kapott észbe, mosott, főzött, szolgálati útra utazott… Azután ismét elkezdett fájni a torka, és az orvosnál nagyon csodálkozott, amikor ezt hallotta: „Semmiféle elváltozást nem látok a torkában. Csak azt látom, hogy teljesen kimerült a szervezete. Feküdjön ágyba, és aludjon, aludjon, aludjon.” Noémi szót fogadott. Néhány napi kiadós éjszakai és néha nappali alvás után már sokkal jobban érezte magát. Torokfájása megszűnt, és reggelenként magától ébredt fel, nem az ébresztő jelzésére. Ami a leginkább meglepte: ébredés után nem volt se álmos, se fáradt.

A fáradtság legyőzésének legegyszerűbb módja az alvás. Az álmatlan ember szervezetében gyulladás van!

Az egyik ember rövidebb, a másik hosszabb ideig bírja ki alvás nélkül, attól függően, milyen a testi és lelki állapota. Érezzük, hogy nem aludtunk eleget, de hív bennünket a kötelesség, menni kell. Igaz, hogy közérzetünk nem tökéletes, de ezt még ki lehet bírni, és nem figyelünk fel arra sem, hogy a postán sorban állva elszundítunk. Egyszer azonban a szervezet benyújtja a számlát. Ha nem alszol önszántadból, majd én belekényszerítelek az ágyba! És megbetegszünk. Jó esetben egy vírusos megbetegedés dönt le a lábunkról, rossz esetben súlyosabb baj. Egy szabály mindenképpen érvényes: minél hosszabb ideig zsákmányoljuk ki a testünket, annál tovább tart talpra állítani.

web-bannerek-instagram.jpg

Miért nem törődünk az alvással!

Mert a semmittevés nem nagyon illik bele a mai rohanó világba. Az alvás ingyenes, nem lehet mutatós dobozba tenni, masnival átkötni és jó áron eladni, se billboardon reklámozni. Talán az ágyneműt igen, de azt nem vásároljuk naponta. A mai tizenévesek sajnálják az időt, amit alvással töltenének, mert hajtja őket, hogy lemaradnak valamiről. Az ő nemzedékük még állandóan online akar lenni. Mégis ők lesznek azok, akik a leghamarabb rájönnek, micsoda érték az alvás és a pihenés. Az olvasás…

A régi öregek korán keltek, és a tyúkokkal jártak aludni. Szokásaik a természethez igazodtak: amikor fölkelt a nap, fölkeltek és dolgoztak, amikor lenyugodott, megpihentek és aludtak. Télen, amikor hamar sötétedett, és későn világosodott, téli álmot aludtak, mint a medvék. Nyáron viszont napi tizenkét órát is dolgoztak. A természet mindig megmutatja, mit kell tenni, hogyan kell élni, mikor kell dolgozni, mikor pihenni. És főleg aludni…

Varga Klára