Szabadságban élünk, ma a nő is lehet akárki. Dolgozó nő, utazó nő vagy épp az anyaságban kiteljesedő feleség.

Régen a nők csak a hátországot adták. A nagy költők Aranytól Adyn keresztül Szabó Lőrincig azt kívánták a nőtől, hogy hallgatag alázattal simuljon bele az életükbe, s közben mindent adjon oda magából. Ma már a nő is hagyhat nyomot maga után, nem csupán mint szerető vagy önfeláldozó feleség és anya.

nok-utak-eletek-kezdo-.jpg

A nő is osztogathatja magát a hobbijának, a munkájának vagy a karrierjének, szembesítheti az embereket a világ igazságával vagy hazugságaival. Ám azért most is nehéz pálya ez: szép de, nehéz, mert az elvárások nehezen változnak. És közben, ugye, a többség gyerek után is vágyik, és az anyaság mellett nehéz megtalálni a szerepek közti egyensúlyt.

Összeállításunkban önarcképet festünk mindegyik beszélgetésünkkel: a kreatív nő, az önkifejező nő, a dolgozó nő mellett jelen vannak a született feleségek is, akik a férj sikerének a szolgálatában állnak. Köszönjük nektek, hogy vagytok mindahányan!

HEGYEK ÉS MUNKÁK KÖZÖTT

Vannak emberek, akiknek szűk a világ. Mindent meg akarnak ismerni, kicsit birtokba venni – aztán továbbállnak, hogy egy új helyen, új emberek között kis időre megint megálljanak, s új helyszínen találják ki önmagukat. Érdekes kérdés lehet, hogy az új díszletek között más emberek leszünk? Miként gondolkodik a nő, aki a hátizsákos kalandozások közepette fedezi fel a világot? Vajon mi tudja megállítani?

korintus-brigitta-portre_0.jpg
Útközben megtanulhatjuk, hogyan szeretünk élni... Hősnőnk, Korintus Brigitta Gömörből származik, arról a vidékről, ahol kevés a munka, ezért sokan külföldre indulnak vendégmunkásnak.

Korintus Brigitta (42, Várhosszúrét) huszonévesen ment világgá: volt bébiszitter, takarítónő, dolgozott farmon, a leghosszabb ideig a vendéglátásban. Sokfelé megfordult, mert nem szereti az állóvizet. Még ha jól érzi is magát, idővel továbbmegy. Hat nyelven beszél, több mint húsz éve nem eszik húst, szeret fotózni és túrázni. A hegyekben érzi magát a legjobban: legyen az a Szilicei-fennsík, a Tátra vagy a tiroli csúcsok. Egyedül vág neki a kalandoknak, fittyet hány a konvenciókra, és ha már választani kell, inkább a kaszálás, mint az irodai munka. 

– Nővérnek tanultam – kezdi Brigitta. – Rozsnyón végeztem az egészségügyi középiskolában. Akkoriban nehéz volt mifelénk elhelyezkedni, sok osztálytársam a prágai kórházakban vállalt munkát. Gömörben a Csehországba ingázásnak hagyománya van, a férfiak azelőtt is oda mentek munka után. Ám nekem nem fűlt hozzá a fogam.

Olvass tovább: Hegyek és munkák között

nok_utak_eletek_elvalaszto.png

ÖNÁLLÓ ESTEK

Otthon a levegőben most babaillat úszik, Récsei Noémi új szerepre készül. A Carlton teraszán azért megtartotta júniusi beszélgetőestjét, budapesti vendége volt, mégpedig Háy János író. Arról kérdezzük, hogy tudott ilyen rövid idő alatt ennyire sikeres „énmárkát” felépíteni.

recsei-noemi-kezdo_0.jpg
Récsei Noémi műsorvezető beszélgetőestjeivel új műfajt képvisel. Mert ugyan nem ő a főszereplő, mégis rengeteg minden rajta áll vagy bukik. 27 éves, de árad belőle a profizmus és az összeszedettség.

Récsei Noémi (27) Zselízen született. A gimnázium elvégzése után Pozsonyban, a Comenius Egyetemen, a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéken folytatta tanulmányait. 2014 óta az RTVS munkatársa, rádiós és televíziós műsorvezető, a Vasárnap c. hetilap munkatársa. A legtöbben mégis a Récsei Noémi önálló beszélgetőestjei miatt szeretik: olyan témákkal foglalkozik, melyek a széles közönség érdeklődését felkelthetik. Ilyen volt a kétnyelvűség, a mesélés lélektana, a digitális kultúra, a függőségek...

– Hogy lett belőled műsorvezető?

– Jó pár éve munkatársakat kerestek a Pátria Rádióba. Gyerekkorom óta erre a pályára készültem. Egyetemista voltam, a főnökeim mégis bizalmat szavaztak nekem. Két évvel később a tévében is foglalkoztatni kezdtek. Sorjáztak a lehetőségek, kitérők nélkül...

– Honnan jött az önálló beszélgetőestek ötlete?

– Egy éjjel nem tudtam aludni, és gondolkodni kezdtem. Milyen jó lenne érdekes emberekkel beszélgetni! Én ugyanis egy érdeklődő ember vagyok. Az első beszélgetéseket még Galántán szerveztem, ott élünk ugyanis a férjemmel. Idén jubilálok, ugyanis ötödik éve, hogy útjára indultak a beszélgetőestjeim.

Olvass tovább: Önálló estek

nok_utak_eletek_elvalaszto.png

A TIKTOK SZTÁR

Csak Gyöngy vagyok! Simán Gyöngy – mutatkozik be a huszonegy éves lány. Kezdetben meglep az öntudat, amellyel teljes neve elhallgatását kéri. Mihelyt beszélgetni kezdünk, belátom: Gyöngy esetében a név valóban részletkérdés. Hiszen kis zöld szobáját az egész világnak megmutatja. Ez vagyok én. Pont azért szeretik több mint 110 ezren, mert mindig csak magát adja.

gyongy-tiktok-kezdo_0.jpg
113 ezren követik a TikTokon – és ez a lány itt él egy kis gömöri faluban, Rimaszombat mellett. Követőit kézimunkáin, „Csináld magad!” tippjein és receptjein túl Gyöngy társadalmi szerepvállalása is lenyűgözi.

– Kreativitás kis bohémsággal fűszerezve: ez volt az első benyomásom rólad. Honnan ered ez az állandó alkotási vágy?

– Attól a pillanattól kezdve, hogy meg tudtam tartani kezemben a ceruzát, rajzoltam. Dobócán nőttem fel: ez egy 300-400 lakosú kis falu, közel Rimaszombathoz. Nem volt sok velem egykorú gyerek, így inkább a hobbijaimnak éltem, kisiskoláskoromban például kézművestáborokba jártam. Ma is festek, hímzek, makramézok, a ballagásomra pedig kaptam egy varrógépet.

– A sokoldalúságodat sokan díjazzák, hiszen 113 ezer követőt számlál a TikTok-profilod. A fiatalok boengy-ként ismernek: honnan jött a név?

– Egyszer Monopolyt játszottunk, és az egyik barátom rám szólt: „Böngy, te vagy soron!” Ebből lett a boengy. Két éve vagyok jelen a TikTokon: olyasmikről töltök fel videókat, amiket szeretek csinálni. Sokan írják, hogy inspirálom őket.

Olvass tovább: A TikTok sztár

nok_utak_eletek_elvalaszto.png

SZÜLETETT FELESÉGEK

Amikor meghalljuk, hogy valaki sportolófeleség, hajlamosak vagyunk luxuséletre és kiváltságokra gondolni. Azonban nem minden arany, ami fénylik...

novota-katalin-sportolofeleseg-kezdo_0.jpg
Katalin (35, Béke) a volt szlovák válogatott labdarúgó, a kapus Novota János felesége. Hogy él egy hivatásos feleség? – ilyesmiket kérdeztünk tőle.

– Férjed, Jani már sikeres labdarúgó volt, mikor megismerkedtetek. Minden nagy találkozásnak története van. Elmesélnéd a tiéteket?

– Édesapám és öcsém nagy focidrukker, elvittek egy meccsre. Rögtön megkérdeztem: Ki az a srác a hálónál? Leteremtettek, hogy „a Novota Janit” illene ismerni. Erre aztán írtam neki a közösségi hálón. Három héten keresztül üzeneteket váltottunk, majd randira hívott. Szerelem volt első látásra.

– Milyen egy „szerelmes” első randi?

– Először megkérdeztem, hogy mi a foglalkozása. Mikor azt mondta, hogy focista, tovább faggattam. Mégis, mit dolgozik? Ennyit arról, hogy mit tudtam én a foci világáról. Tizenegy hónap múlva, immár babával a pocakomban összeházasodtunk. Az esküvő után Jani kapott egy ajánlatot Görögországba, s mivel nem volt rózsás az anyagi helyzetünk, elvállalta. Én viszont nem szerettem volna idegenben szülni, így otthon maradtam. A terhességem ötödik hónapjától külön háztartásban éltünk. Janit még a szülésre sem engedték haza. Jancsikát az édesapja a keresztelőjén látta először, másfél hetes volt.

Olvass tovább: Született feleségek

nok_utak_eletek_elvalaszto.png

A BOKSZOLÓFELESÉG

Zsuzsa (36) és Buchinger „Buki“ Iván 16 éve alkotnak egy párt. A magyarok a Fuss, család, fuss! vetélkedőből ismerik őket, a csehek és a szlovákok a ketrecharcos Bukiért rajonganak.

fenes-zsuzsa-kezdo_0.jpg
Az elején le akartam beszélni Ivánt a ketrecharcról, de nem sikerült. 16 éve vagyunk együtt, mára megszoktam, hogy ott van ketrecben.

– Mindketten Bősről származtok. Régóta ismeritek egymást?

– Igen. Sőt, a testvérem is birkózó volt, és kislány koromban én is birkóztam. Bősön ennek hagyománya van, mindenki ezt a sportot űzi. Iván még amatőr volt, mikor egy pár lettünk. Aztán egyik verseny követte a másikat, beindult a szekér, s Iván nemsokára profi lett.

– Ezután hogy alakult a kapcsolatotok? Te hol dolgoztál?

– Én egyrészt mentőztem, illetve a dunaszerdahelyi egészségügyi középiskolában tanítottam. Iván egy szállítmányozási cégnél dolgozott, műszakozott. A fiunk születése után áttörés következett be a karrierjében. Leszerződött egy német klubhoz, Frankfurtba. Feladta az itteni munkáját, s onnantól kezdve foglalkozásszerűen birkózott. Otthon épp elkezdődött a közös családi házunk építése, mikor kiköltözött Németországba. Ivus alig egyhetes baba volt, még a szüleimnél laktunk, így anyum segített.

Olvass tovább: A bokszolófeleség

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata
Kapcsolódó írásunk 
Cookies