Októberi magazinunkban olyan témákat dolgoztunk fel, melyek a csípős szélben is felmelegítik az Olvasókat! Lássuk legérdekesebb cikkeinket!

Milyen élményt jelent egy borest, egy zarándoklat, és hogy kezdik a fészekrakást manapság a fiatalok? 

oktoberi-mozaik-kezdo.jpg

FÉSZEKRAKÓK

Írásunkban annak eredtünk utána, hogyan kerül tető ma a fiatalok feje fölé. Ki segíti őket a fészekrakásban? 

feszekrakok-kezdo_0.jpg

Már a madarak dolga sem könnyű! Rengeteg repülésbe, energiába kerül, mire sárból, gallyakból és tollakból megépítik a fészküket. Ám egyvalamivel egészen biztosan nem kell foglalkozniuk: a meglódult ingatlanárakkal!

Valamint a szakemberhiánnyal: lassan már kőművest sem találunk a magánerős építkezésekhez, vagy csak olyat, aki irreális órabérért hajlandó dolgozni. Régen a fészekrakás egyszerűbb volt. A család összerakta, amije volt, és kalákában – az egyik rokon vízvezetékszerelő volt, a másik kőműves – felépítették az újdonsült pár fészkét. Képeinken a Ballán-Szekács család.

Olvass tovább: Fészekrakók

oktoberi_mozaik_elvalaszto.png

VISZLÁT STRESSZ!

A gyalogos zarándoklás a középkorban vált népszerűvé és hagyománnyá. A kitartó és egyenletes gyaloglás során elengedjük felesleges gondolatainkat.

viszlat-stressz_kezdo_0.jpg

Úton lenni jó. A vándorlás megtisztítja az elmét, miáltal a lélek felszabadul. A zarándoklás történhet vezeklés céljából, sikeres felgyógyulás miatt, vagy mert épp elakadtunk az életünkben. A zarándok engedelmes. Engedelmesen végigjárja az utat, aminek célja mindig egy olyan hely, ahol, úgymond, a természetfeletti energiák fejtik ki hatásukat. Útközben helye van az imának és a szilenciumnak, azaz a csendnek is. A zarándoklatnak megvan a maga rítusa. A zarándoklat része a vallási turizmusnak, ezért egyes elemei megtalálhatók a turizmusban is. A zarándokhelyek környékén is árulnak giccses emléktárgyakat (sokan szónokolnak is ellenük) – de itt azért jelen van valami más is.

A zarándok már nem ugyanaz az ember, aki az út előtt volt. Beavatottá válik. Minden országnak megvannak a maga híres zarándokhelyei. Ilyen a mexikói Guadalupe, Európában a legnépszerűbb a spanyol Compostela (El Camino) és a francia Lourdes. A mi híres zarándokutunk, a Mária-út sok országon halad keresztül.

Olvass tovább: Viszlát stressz!

oktoberi_mozaik_elvalaszto.png

A NŐ ÉS AZ EVÉS

Elkezdek enni egyre gyorsabban, már nem is érzem az ízeket... Vagy: Megvonom magamtól az ételt, és már három éve nem menstruálok.

a-no-es-az-eves-kezdo_0.jpg

Csak tömöm be a kenyeret, a péksüteményeket, már úgyis mindegy. Potyognak a könnyeim, és még mindig eszem. Védtelennek érzem magam. Magadra ismersz? – teszi fel a kérdést dr. Lukács Liza a weboldalán, a mashogy.hu-n.

Három éve nem menstruálok!

„Akkor sem akarok elhízni! Három éve nem menstruálok, de nem érdekel” – írta egy anorexiás lány, Eszter. Szülei elváltak, apja imádta a szép nőket, virágról virágra szállt. A serdülő Eszter nagyon ragaszkodott hozzá, és nem akarta megélni, hogy apja csak azért utasítsa el, mert nem elég szép. Sokszor fültanúja volt, mikor apja a csúnya lányokon gúnyolódott. Ezért inkább örökké gyermeki testben akart maradni. A vérzés elmaradása, az amenorrhea meddőséget okozhat, és évekkel is megrövidítheti az étkezési zavaros nők életét. Az anorexia nervosa gyakori tünetét két tényező – a testzsír arányának csökkenése és a hormonok működési zavara – okozza.

Olvass tovább: A nő és az evés

oktoberi_mozaik_elvalaszto.png

COMBOK HÉT LAKAT ALATT

Dóri (25) életét több mint két évig keserítette meg a fájdalmas szex. A lány mindvégig azt hitte, hogy valami testi fogyatékossága van. Hosszas nyomozás után jött rá, hogy bajának a neve: vaginizmus.

vaginizmus-kezdo_0.jpg

Minden úgy indult, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva. Halk zene, Ákos minden rezdülésemre figyelt. Kívántam őt: mindennél jobban vágytam rá, hogy megtörténjen. Ám ahogy közeledni kezdett, megdermedt az alsótestem. Próbáltam ellazítani, nem ment. Nem volt „elegendő hely” odalent...

A vaginizmus a hüvely alsó harmadának kontrollálatlan összehúzódása. Elsősorban pszichológiai eredetű, gyakorisága nem magas. A testi elváltozások kizárása végett először célszerű a nőgyógyászt felkeresni. A vaginizmusban szenvedő nő nem tudja megfelelően használni a hüvelyét; behatoláskor vagy nőgyógyászati vizsgálatkor – sőt, van, akinél az állapot konstans – a gát és a hüvely izomzatai görcsös állapotba kerülnek. Ennek következtében a hüvelybemenet beszűkül, ergo lehetetlenné (vagy nehézkessé) válik a szex.

Olvass tovább: Combok hét lakat alatt

oktoberi_mozaik_elvalaszto.png

MILYEN ÉLMÉNYT JELENT EGY BOREST?

Vajon mit remél az ember, amikor egy pazar előadó estjére jegyet vált? Amikor szombat este felölti különleges alkalmakra tartogatott ruháját, és kedvenc étterme felé veszi az irányt? Mit remél, mihelyt megillatozza, majd ajkához emeli a poharába töltött aranyszínű bort? 

bodo-judit-kezdo-retus_0.jpg

Élményt remél… Kulturális vagy épp gasztronómiai élményt, amely kibillenti a hétköznapok monotonitásából: színekkel tölti meg az életét, s élettel tölti meg a lelkét.

Bodó Judit érdemei vitathatatlanok: a Borászok Borásza cím elnyerésével nem véletlenül lett Magyarország egyik legünnepeltebb borásza. Ma tőle hangos a sajtó! Előttünk mégis akként a tiszta, mindenfajta maníroktól mentes bősi lányként áll, aki akkor volt, amikor elindult az útján. Aki származását előnyként éli meg, s küldetésének érzi, hogy az öntudatot a többi szlovákiai magyarban is erősítse…

Olvass tovább: Milyen élményt jelent egy borest?

minden_reggel_ujno.sk_20.png

Cookies