Ma az okos nők, de a szakemberek is azt mondják, hogy a nőiség megélését segíti, ha megismerjük és elfogadjuk a ciklusunkat. Vannak napok, mikor szenzációsan nézünk ki; nem csoda, hogy szépségünknek ezeket a pillanatait szeretnénk örökre megtartani. Szeretnénk folyamatosan szép lenni.

Ám minden változik, ahogy a természetben, úgy bennünk sincs állandóság. Mégis elérhetjük a harmóniát, ha követjük a testünkben ciklikusan zajló változásokat, vagyis a ciklusunkat. Hiszen a külsőnket – vagy a hangulatunkat – az is befolyásolja, hogy megvan-e a menzeszünk, vagy épp peteérés előtt vagyunk. Ahogy a természetben váltja egymást a négy évszak, ciklusunkban is megjelenik a tél, a tavasz, a nyár és az ősz. Mégpedig egy hónap leforgása alatt, vagyis a ciklusunk 28 napja alatt.

ciklusmese-kezdo.jpg

Attól függően, hogy a ciklusunkban éppen hol tartunk, változik a szépségünk, a bőrünk, a mellünk, a vízháztartásunk; a vérzés alatt vizesedünk, a peteérés környékén sugárzunk. Finomabbá válnak a vonásaink, puha lesz a bőrünk, szexisebbnek érezzük magunkat. Igazából erről szól a ciklusmese. A modern nő előtt ma egy feladat áll: meg kell próbálnunk visszakapaszkodni a természetbe, testünk változásaival összhangban élni és létezni.

Olvassák sok szeretettel cikkeinket!

juniusi_cikkajanlo_elvalaszto.jpg

AZ EMBER NEM KÉT LÁBON JÁRÓ NEMI SZERV!

Történeteink valósághűek, meghökkentőek – és szörnyen erkölcstelenek. Mert az ember nem két lábon járó nemi szerv! 2014-ben Lux Elvira szexuálpszichológust kérdeztük meg a témáról. Íme!

van-erkolcs-kezdo.jpg
(© Bára Prášilová)

– Igaz lenne a szlogen: a lányok ma már „rosszabbak”?

– A 15 év körüli korosztályról beszélünk. Éspedig tudvalevő, hogy egy tinédzserlány pszichésen fejlettebb, mint egy tinédzser fiú. A mai lányok nem vesznek tudomást a természet törvényeiről. Mit jelent ez? Nézzünk meg egy természetfilmet: az állatok világában mindig a hím hódítja meg a nőstényt. A kedvenceim az orrszarvúak, melyeknek gyenge a látásuk és a hallásuk, csak a szaglásuk erős. Az orrszarvúak magányosan élnek – ha úgy tetszik, szinglik. Elérkezik a párkeresési szakasz. A hím hosszú ideig keresi a megfelelő nőstényt, míg nagy nehezen rátalál. Ám az nem hagyja magát: szó szerint az orránál fogva vezeti több kilométeren keresztül, míg végre megadja magát neki. Mi sem vagyunk másak. Ám a mai lányok nem vesznek tudomást az ősi virtusról.

Olvass tovább: Az ember nem két lábon járó nemi szerv!

juniusi_cikkajanlo_elvalaszto.jpg

MENSTRUPÉDIA

Az első menstruáció minden lány életében meghatározó esemény. Ám abban, hogy az élmény miképp raktározódik el, kulcsfontosságú szerepet játszik a kellő felkészítés. Pontosan ez hívta életre a Menstrupédia című képregényt, melynek célja, hogy a serdülő lányok megértsék a testükben zajló csodálatos történéseket.

menstrupedia-kezdo.jpg

(© menstrupedia.hu)

A kiskamaszoknak szóló képregényt egy indiai házaspár alkotta meg, melynek nőtagja egy kis indiai falucskában nevelkedett. Itt a menstruációról nem beszélnek, s megfelelő higiéniai eszközökhöz sem jutnak hozzá a nők. (Rongyokat használnak, s vérzésüket rejtegetniük kell.)

Így fordulhatott elő, hogy amikor a szerző az egyetemen megismerkedett későbbi férjével, a férfi teljesen meg volt rökönyödve: minden hónapban menstruálnak a nők? A pár ekkor döbbent rá, hogy hiába értelmiségiek, ismereteik meglehetősen hiányosak a témában. Elindítottak hát egy kampányt a menstruációval kapcsolatos tudatosság erősítésére.

Olvass tovább: Menstrupédia

juniusi_cikkajanlo_elvalaszto.jpg

MIÉRT ROSSZAK A LÁNYOK?

Cikkünk pár éve íródott, azóta nem sokat változott az élet, csak még jobban belebonyolódtunk. A szülők nem hiszik el, hogy az ő gyerekük „olyan”. Pedig!

miert_rosszak_a_lanyok_kezdo.jpg
(© Bára Prášilová)

Napiszar.com – akkoriban így hívták (ma is) az egyik legnépszerűbb tinihonlapot. A cím nem túl szép, de higgyék el, találó: fedi a honlap üzenetét. Vannak rajta vicces, humoros képek, videók is, de többségében inkább az obszcenitás a jellemző. Például találhatunk rajta amatőr és profi pornót (az ízléstelen fajtából), fekália-szépségversenyt (egyesek saját ürüléküket gondosan elhelyezik egy tányéron, és megporcukrozzák), malac vicceket, részeges-hányós képeket és videókat.

Olvass tovább: Miért rosszak a lányok?

juniusi_cikkajanlo_elvalaszto.jpg

CIKLUSUNK MAGA A CSODA

Nemrégiben az ELLE-ben – mint irányadó magazinban – arról írtak, hogy szüntessük meg a ciklusunkat, hogy már igazán semmiben sem különbözzünk a férfiaktól. Hm. Nőiségünk valóban csak ennyit ér?

ciklusunk-maga-a-csoda-kezdo.jpg
(© Christophe Gilbert)

A vér jelez...

A menstruációs vér változása megmutathatja, hogy valami nem jól működik a szervezetünkben. Ha a vér narancssárga, szürkés, az utalhat bakteriális fertőzésre, sőt, vetélésre is. A kisebb vérrögök viszont nem jelentenek feltétlenül problémát.

Az átlagnő keveset tud a ciklusáról. Némelyeknek még a ciklus első napjának belövésével is problémáik vannak. A ciklus első napja a menstruációs vérzés első napja. „Amikor megjön.” És a ciklus minden menstruációval újra kezdődik.

Olvass tovább: Ciklusunk maga a csoda

juniusi_cikkajanlo_elvalaszto.jpg

LÁNYNEVELÉS

Nem könnyű lánygyermeket nevelni. Vigyázat, mit és hogyan mesélünk el az életünkből kamasz lányunknak. A férfiakhoz való viszonyunk meghatározza az ő viszonyát is a másik nemmel.

lanyneveles-kezdo.jpg
(© Bára Prášilová)

2008

Ha szinte csak rossz tapasztalataink voltak a férfiakkal (mindig megcsaltak, otthagytak bennünket, egy-két pofon is elcsattant): ezt árnyaltan meséljük el neki. Nehogy ne merjen aztán férfival kezdeni – hiszen mindegyik galád és léha!

Semmiképpen se „blokkoljuk”, barikádozzuk el a férfihoz vezető útját, mert megbetegítheti magát. Ilyenkor gyakran előfordul a mentális anorexia. Lelkileg ez nem csak azt jelenti, hogy a lány le akar fogyni, mert elégedetlen a csáberejével, az alakjával. Sokkal rosszabb a helyzet: nem akar felnőni.

Olvass tovább: Lánynevelés

juniusi_cikkajanlo_elvalaszto.jpg

NŐIESSÉGÜNK TITKA – INTERJÚ CSERHÁTI-HEROLD JANKÁVAL

A nőiességünk titka a ciklusunkban rejlik. Erről mesél Cserháti-Herold Janka (Budapest). Sokan még mindig azt gondolják, hogy a menstruációs ciklus csak a havi vérzést jelenti, pedig dehogy. Ahogy a természetben, úgy a női ciklusban történő változásoknak is megvan a maguk fontos szerepe. Cserháti-Herold Janka néhány évvel ezelőtt nem kisebb fába vágta a fejszéjét, mint hogy megtanítsa a nőknek, hogyan tudjanak minél nagyobb szinkronban élni a hormonjaikkal.

noiessegunk-titka-cserhati-herold-janka-kezdo.jpg
Cserháti-Herold Janka (Budapest) Arra tanítja a nőket, hogy ismerjék meg termékenységük ritmusát. (© noiszemmel.hu)

– Mi, nők azon vagyunk, hogy a ciklusunk minden napján ugyanazt a kimagasló teljesítményt nyújtsuk. Egyáltalán: képesek vagyunk rá, hiszen napról napra mások vagyunk, változik a nőiségünk. 

– Mi, nők hajlamosak vagyunk elvárni magunktól a 100 százalékot. Pedig ciklusunk különböző szakaszaiban egészen más erősségei és igényei vannak a testünknek. Ez nem azt jelenti, hogy rosszabbak vagyunk, vagy kevesebbet tudunk. A ciklus következtében a biokémiánk 25-30 százalékos változáson megy keresztül, akár egyik napról a másikra. A férfiak nem mennek át ekkora változásokon, főleg nem havi rendszerességgel.

– A világunk viszont úgy van kitalálva, hogy mindig ugyanolyan egyenletes teljesítményt kell nyújtanunk...

– Ez így van. Úgy látom, hogy most kezd elindulni egy olyan változás, amelyben a nők pici lehetőséget kapnak, hogy a megszerzett tudásukhoz igazítsák az életüket. Akár még gazdaságilag is nyereségesebb lehet az a világ, ahol elkezdik figyelembe venni azt, hogy a nők másképp működnek, mint a férfiak.

Olvass tovább: Nőiességünk titka – Interjú Cserháti-Herold Jankával

juniusi_cikkajanlo_elvalaszto.jpg

A NŐ EGY EPERPIROS RÓZSA

Nagymamám, aki egy babaházkertből dirigálta az egész családot, azt mondogatta: „Kicsi lányom, a nő egy eperpiros rózsa. Édes, mint az eper, és karcos, mint a rózsa. Ezt soha ne feledd!”

a-no-egy-eperpiros-rozsa-kezdo.jpg

A nő akkor van egyensúlyban, ha az erő mellett ott van benne a lágyság és a puhaság. A nő pontosan ezektől a tulajdonságoktól más.

Vannak pillanatok, mikor szelíd és kecses, mert a légiesség és a békesség benne van a természetében. A nő más, mint a férfi. A nő nem behatoló, hanem befogadó. „Vegyél be, megadom magam” – enélkül nincs igazi szerelem. S pont ettől nehéz a nőiség megélése: nehéz lágynak lenni, mikor erőt is kéne mutatni, hogy ne küldjenek el bennünket padlót felmosni (mikor bennünket érintő kérdésekről van szó). 

Olvass tovább: A nő egy eperpiros rózsa

juniusi_cikkajanlo_elvalaszto.jpg

HOGYAN LESZÜNK JÓ NŐK?

Negyvenhat év nyomja a vállamat. Nincs műmellem, műcicim, a természetesség híve vagyok. Injekció az ajakba, szilikon a cicikbe: nem értem, miért van rájuk szükség.

hogyan_leszunk_jo_nok_kezdo.jpg

Ámbár! Miért is ne? Ha valaki ettől érzi jól magát, legyen. Nem vagyunk egyformák. Egyszóval – ezzel együtt vagy nélkülük – az a jó nő, aki kedves, de határozott. Szereti magát, elfogadja magát, mert ez mind meglátszik a viselkedésén, a mozdulatain, a kisugárzásán (ha van neki).

Sok mindentől függhet egy nő önbizalma, de legfőképp attól, hogyan fordult feléje az apja kislánykorában. Bizony. A nőiség ott kezdődik, hogy apuka Tündérkémnek, Arany Csillagomnak szólítja a pici lányát, és hagyja, hadd forogjon előtte a rózsaszín tütü szoknyájában. Megdicséri, szépnek mondja, esetleg együtt választanak új körömlakkszínt, csicsás szájfényt. Bátorítja, felemeli a lányt, aki még bújós, de már kirajzolódnak a nagylányos vonásai. És az apuka később ott van mellette, végigkíséri ezen az úton – akkor is, ha hormonok cincálják a serdülőt, aki hisztizik, utálja az arcformáját, a lábméretét, miegymást. Apa ott van mellette, meghallgatja, és mindig küld egy elismerő bókot és visszajelzést.

Olvass tovább: Hogyan leszünk jó nők?

Új Nő csapata
Cookies